ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Велики Българи / КОЙ Е ДЖОН ВИНСЕНТ АТАНАСОВ?

КОЙ Е ДЖОН ВИНСЕНТ АТАНАСОВ?
31.03.08 23:47

Автор:admin
част (4) Ееееех за съжаление е по известен като Джон а не като Иван както всъшност е българското му име!!!!

Какво би представлявал съвременният свят без компютъра? Признаван и отричан, днес той постепенно се превръща в ежедневен инструмент от битиета на човека в т.нар. ера на информацията. Малцина обаче знаят, че във вените на създателя на компютъра тече българска кръв. Това е Джон Атанасов – гениалният американски откривател, който се гордееше със своя български произход
Джон Винсент Атанасов е роден в Хамилтон на 4 октомври 1903 г., щат Ню-Йорк. Баща му – Иван Атанасов е роден в с. Бояджик, България. Той е сирак от Априлското въстание на българите срещу Османската империя през 1876 г. През 1889 г. 13-годишният Иван Атанасов емигрира в САЩ заедно с чичо си. Жени се за Айва Лусена (Iva Lucena), учителка по математика – това е майката на откривателя.
Джон е първото от 10-те деца в семейството. Скоро след неговото раждане, Иван Атанасов старши започва работа като електроинженер в Остин, впоследствие и в Брюстър, щата Флорида, където Джон Атанасов младши завършва училище. Домът на семейството му в Брюстър е първата електрифицирана къща, в която някога са живели. Едва 9 годишен, Джон поправя дефектни жици в лампите на верандата.
Джон Винсент Атанасов бил добър ученик. Интересувал се от бейзбол, до деня в който неговия баща му показва логаритмичната линия, която купува за инженерната си работа. Линийката го завладява напълно. Джон внимателно се запознава с инструкциите и е удивен от факта, как с нейна помощ успява да получи верни отговори. Скоро баща му разбира, че няма непосредствена нужда от логаритмичната линия и тя е забравена от всички, с изключение на малкият Джон Атанасов. Той се впечатлява от математическите принципи, които стоят зад работата на линийката – логаритмите и тригонометричните функции. Няколко месеца по-късно даровитото 9-годишно момче е напреднало изключително много в заниманията си. През това време научава от майка си за бройните системи с основи различни от 10, което го насърчава да изучава и двоичната. Това са първите стъпки на бъдещия откривател по сложната пътека на математиката.
Джон Атанасов завършва средният курс за две години с отличие по математика и природознание. Мечтата на младежа е да стане физик. С тази мисъл през 1921 г. Джон постъпва в университета в Гейнсвил в щата Флорида, но със специалност електроинженерство, защото желаната от него специалност не била застъпена в учебния план на университета. Междувременно той проявява интереси към електроника и сложните системи на висшата математика.
Джон Атанасов получава бакалавърската си степен в университета на Гейнсвил (1925), магистърска – в Щатския университет на Айова (1926), а докторска (физико-математически науки) – в Университета на Уискънсин (1930). Впоследствие Атанасов става асистент-професор по математика и физика в университета на Айова в гр. Еймс, където работи до 1945 г.. Високите познания в тези области му позволяват да започне да експериментира с електронни лампи и радио-електроника. Неговата дисертация "Диелектричната константа на хелия" е свързана с голям брой сложни изчисления. Изморителните часове пред механичния калкулатор "Монро" (който бил от най-добрите за времето си) накарали младият учен да се замисли върху идеята за по-съвършена изчислителна машина. След като получава доктората си по теоретична физика през юли 1930, Джон се връща в Айова, решен да опита да създаде по-добър и по-бърз модел на изчислително устройство.
 

СПРАВОЧНА ИНФОРМАЦИЯ
ПО-ВАЖНИ ДАТИ ОТ ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА НА ДЖОН АТАНАСОВ

 1903, 4 октомври - Джон Винсънт Атанасов се ражда в гр. Хамилтън, щат Ню Йорк, в семейството на Иван Атанасов (1876–1956) и Айва Лусен Пърди-Атанасова (1881–1983).
1918–1920 – ученик в средното училище на Мелбърн, щат Флорида.
1920–1921 – работи като проучвател на фосфатни залежи в Брустьр, щат Флорида.
1921–1925 – студент в Университета на щат Флорида, гр. Гейнсвил, завършва с бакалавърска степен по електроинженерство.
1925–1928 – преподава математика в Щатския колеж на Айова в гр. Еймс. Същевременно е докторант по математика (до 1926 г.) и физика.
1926 – става магистър. Сключва брак с Лура Мийкс. 
1930 – защищава дисертация на тема „Диелектрична константа на хелия” и става доктор по теоретична физика.
1930–1936 – асистент по математика и физика в Щатския колеж на Айова.
1934 – започва да отделя внимание на приближените решения на диференциалните уравнения с частни производни.
1935–1936 – изследва съществуващите аналогови и цифрови изчислителни устройства. Със студента Лин Ханъм разработва аналогово устройство за решаване на частното диференциално уравнение на Лаплас в две измерения.
1935, 20 ноември – в редакцията на сп. „Джърнъл ъв Ди Оптикъл Сосайъти ъв Америка” постъпва научната статия на Дж. В. Атанасов и А. Е. Брант „Приложение на перфокартно устройство за анализ на сложни спектри". Публикувана е в броя от февруари 1936.
1936–1942 – доцент по математика и физика в Щатския колеж на Айова. Основните му научни интереси са насочени към динамиката на кристалите.
1936–1938 – след продължителни търсения на цифрова изчислителна машина от нов тип Атанасов изгражда възгледите си за първата ЦЕИМ.
1939, септември – съвместно с Клифърд Бери пристъпва към осъществяване на проекта си за конструиране на компютъра Атанасов-Бери (ABC).
1939, ноември – Атанасов и Бери демонстрират „прототипа” – действащият лабораторен модел на компютъра ABC.
1939–1942 – Атанасов и Бери създават компютъра ABC.
1940, 14 август – Атанасов връчва на ръководството на Щатския колеж на Айова своя „Меморандум” с подробно описание на компютъра ABC.
1941, 24 март – Рисърч Корп. отпуска $ 5330 за довършване на компютъра от Атанасов и Бери.
1941, 14–20 юни – Джон Мокли се запознава с устройството и действието на компютъра ABC в компютърната лаборатория на Атанасов.
1941, юли – Научноизследователската фондация на Щатския колеж на Айова подписва договор с Атанасов и Бери за патентоване на компютъра.
1942–1945 – заема поста началник на Акустичната секция на Флотската артилерийска лаборатория във Вашингтон и същевременно е професор в отсъствие (in absentia) в Щатския университет на Айова. Отказва поста ръководител на Отделението по физика, който му е предложен.
1942–1966 – основните научни интереси на Атанасов са в областта на динамиката на кораба. Наред с това той е патентовал над 30 устройства: първият миночистачен уред за взривяване на хидродинамични морски мини; апаратура за откриване и записване на големи сеизмични и звукови вълни; устройство за изчисляване и записване на грешките в траекториите при стрелба; пощенски сортировъчни системи; автоматични системи за обработване на колети; системи за бързо намиране на класифицирани документи; електрически кварцов часовник. Освен това има и редица разработки с военно предназначение, вкл. направлявани ракети, и др.
1942–1976 – разработва научноприложни методи и средства за оптимизиране на възприемането от човека на информация от напечатани данни с използване на двоична азбука и насочени към фонетизиране на съществуващите национални писмености. Това е свързано със свойството фонетичност на естествените езици и тяхната писменост (на един звук – една буква).
1945–1946 – ръководи разработването на компютъра за Флотската артилерийска служба, по повод на което му е дадена висока оценка от Джон фон Нойман.
1946 – организира първите следвоенни измервания на атомни опити на атола Бикини в Тихия океан.
1947 – разработва апаратура, с която осъществява първото далечно откриване и регистриране на сеизмични и барометрични сигнали – от о-в Хелголанд до Гориция в Северна Италия.
1948 – демонтиране на компютъра ABC no нареждане на ръководителя на Отделението по физика на Щатския университет на Айова.
1949 – Атанасов е назначен за Chief Scientist (длъжността означава главен научен съветник на Командващия действащите въоръжени сили на армията на САЩ във форт Мокро, щат Върджиния).
Сключва брак с Алис Кросби.
1949–1952 – директор на програмата за взриватели на Флотската артилерийска служба.
1952–1957 - основател, президент и директор на Ди орднънс енджиниринг Корп. АД за изследвания по артилерийска техника, която продава през 1956 г. на Аеръджет Дженъръл Корп.
1957–1959 – директор на Атлантическото отделение на Аеръджет Дженъръл Корп., гр. Фредерик, щат Мериленд.
1959–1961 – вицепрезидент на фирмата Аеръджет Дженъръл Корп. Отказва да оглави Космическия отдел на фирмата. Излиза в пенсия на 58 години.
1960 – кибернетични изследвания. 
Оригинални проекти на автоматични системи.
1961–1963 – консултант на фирмата Стюърт Уорнър Корп.
1961–1980 – президент на фирмата СайбърнеФикс Инк. със седалище в гр. Фредерик, щат Мериленд.
1967–1971 – консултант на фирмата Хъниуъл в процеса за патента на ЕНИАК и на Контрол Дейта Корп. в процеса за патента на запомнящо устройство.
1970, декември – първо посещение в България. Лекция за първия компютър в БАН. Награждаване с орден „Кирил и Методий” I ст.
1971, 15–25 юни – Атанасов дава свидетелски показания на процеса за ЕНИАК пред Федералния съд на САЩ в Миниапълис, щат Минесота.
1973, 19 октомври – оповестяване решението на съдията Ларсън по процеса за ЕНИАК, анулиращо патента за ЕНИАК и официално признаващо приоритета на Атанасов.
1981, октомври – в сп. „Annals of the History of Computing” излиза научната статия на А. Бъркс и А. Бъркс The ENIAC: First General Purpose Electronic Computer, в която се проследяват принципите на ЕНИАК, заимствани от компютъра ABC.
1981 – завършен е филмът за историята на създаването на ABC – From One John Vincent Atanasoff. Премиерата му е през 1983 г. по повод 10-годишнината от историческото решение на съдията Ларсън: Джон Атанасов е конструирал първата ЦЕИМ и ЕНИАК е произлязъл от ABC. За негов съоткривател е признат и Клифърд Бери.
1983, 9 октомври – Джон Атанасов е избран за чуждестранен член на БАН.
1983, 21 октомври – Ден на Джон Винсънт Атанасов в Щатския университет на Айова: тържествено честване на 80-годишнината от рождението на изобретателя и 10-годишнината от обявяването на решението на Федералния съд. Провежда се семинар, посветен на Атанасов и компютъра ABC.
1984, юли – в „Annals of the History of Computing" излиза мемоарната статия на Джон Атанасов „Advent of Electronic Digital Computing".
1985, май–юни – второ посещение на Джон Атанасов в България. Награден е с орден „Народна република България” I ст.
1988 – с името на Атанасов е назован астероидът, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.
1995 – Джон Атанасов почина в мир на 91-годишна възраст след дълъг и изключително плодотворен живот.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.3001