ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Велики Българи / ОТЛИЧИЯ И НАГРАДИ НА ДЖОН АТАНАСОВ

ОТЛИЧИЯ И НАГРАДИ НА ДЖОН АТАНАСОВ
31.03.08 23:53

Автор:admin
част (5) Най-високата своя награда Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш – Националния медал за технологии, 1990 г. От ляво е синът на откривателя Джон Атанасов ІІ

ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ
Освен от много други неща, днес Българите се нуждаят и от добре обосновано национално самочувствие. Изворите за такова самочувствие са нашата история и таланта на хората с българска кръв. За отминалото столетие, един от най-високите върхове в това отношение е Джон Атанасов, изобретателят на първия в света електронен компютър. Значението на всяко действие се определя от неговите последствия. Изобретението на Джон Атанасов е началото на информационната революция, която преобрази и продължава да преобразява света.

Какво всъщност е направил Джон Атанасов? Идеята за компютър с програмно управление е била известна повече от 100 години преди Джон Атанасов да започне конструирането на своя компютър. Тази идея принадлежи на английския математик Чарлз Бабидж, но не е била осъществена от него поради технически трудности, свързани с реализацията на компютъра от метални компоненти. Голямо разнообразие от сметачни машини са построени преди Джон Атанасов, но пак чисто механични. Големият и решаващ пробив на Джон Атанасов е изоставянето на механиката и създаването на електронни схеми за смятане като се използва представянето на числата в двоична система. Сега това ни се вижда много естествено и просто, но гениалната стъпка е в преодоляването на традицията. И колелото е просто и естествено, но цели цивилизации са се развили до съвършенство без да го открият.
Принципите, върху които е построен компютърът на Джон Атанасов, колкото и днес да ни се вижда допотопен, са легнали в основата на стотиците милиони компютри, без които днешното общество не може да съществува. Всеки българин знае и се гордее със светите братя Кирил и Методий, дали писмеността на всички славяни чрез българите. Носителят на българска кръв Джон Атанасов откри пътя към световното информационно общество.

УЧРЕДЕН Е НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 100 ГОДИШНИНАТА НА ДЖОН АТАНАСОВ ПОД ПАТРОНАЖА НА Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ – ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЛЪГАРИЯ И С ПРЕДСЕДАТЕЛ АКАД. БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ 

Най-високата своя награда Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш – Националния медал за технологии, 1990 г. 
От ляво е синът на откривателя Джон Атанасов ІІ

Джон Атанасов получава Почетен медал за постижения в областта на техническите науки 
от ръцете на академик Благовест Сендов

1945 – U. S. Navy Distinguished Service Award – най-високото почетно отличие на военноморските сили на САЩ, давано на цивилно лице. Присъдена за изобретяването на миночистачни устройства.
1947 – Почетна грамота на Сеизмологичното дружество на Америка за поставяне началото на далечното откриване на експлозии (включително ядрени), осъществено чрез изобретената от него апаратура за далечно регистриране на сеизмични и барометрични сигнали.
1970 – Орден „Кирил и Методий" I ст. за големи заслуги и приноси в областта на науката. Награден от Държавния съвет на Народна република България.
1970 – Iowa Inventors Hall of Fame – отличие, присъждано от губернатора на щат Айова. Hall of Fame е институция, учредена за първи път през 1900 г. от Нюйоркския университет за увековечаване имената на прославени американци.
1974 – Доктор на науките на Университета на щата Флорида.
1974 – Почетен член на Дружеството за компютърна медицина на САЩ.
1981 – Доктор на науките на Моравиън Колидж, щат Пенсилвания, за делото му като учен, изобретател, бизнесмен и преподавател.
1981 – Доктор на науките на Уестърн Мериленд Колидж.
Октомври 1982 - Доктор на науките на Университета на щат Канзас.
Октомври 1982 - Доктор на науките на Университета на щат Аляска.
1983 – Distinguished Achievement Citation - най-високото отличие за възпитаник на Щатския университет на Айова, присъдено от Асоциацията на възпитаниците на този университет.
1983, 19 октомври – Чуждестранен член на Българска академия на науките.
1984 – Computer Pioneer Medal of IEEE – Computer Society.
1985 – Губернаторски медал за наука, присъден от губернатора на щат Айова.
1985 – „Златна Диана" – най-високото отличие на гр. Ямбол, България.
1985 – Почетен гражданин на Ямбол, България.
1985 – Орден „Народна република България" I ст., с който го удостоява Държавният съвет на НРБ.
1985 – Computing Appreciation Award, присъдена от Educational Communications (EDUCOM).
1985 – Holley Medal – най-високата награда на Американското дружество на машинните инженери „за пионерско изследване, откритие и конструкция на първия цифров компютър, донесъл основните концепции при използване на електрически и електронни средства, използването на двоичните числа и на логиката за изчисления без изброяване, както и за използването на регенеративна памет – всички използвани в съвременните компютри”.
1986 – Coors American Ingenuity Award, учредена от Адолф Корс Къмпани, щат Колорадо. За първи път е присъдена на Джон Атанасов.
1986 – Стипендия „Атанасов" за отличили се студенти по компютърни науки, учредена от Адолф Корс Къмпани.
1987 – Доктор на науките на Университета на щат Уисконсин.
1988 – „Атанасов" е астероидът (една от малките планети от астероидния пояс, разположен близо до Марс), открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Името е регистрирано от Специалната комисия за наименуване на новооткрити астрономически обекти при Международния астрономически съюз и Международния планетен център в Кеймбридж (Великобритания) по предложение на откривателите д. ф. м. н. Владимир Шкодров, к. физ. н. Виолета Иванова и Ангелина Георгиева.
1989 – Information Resource Management Hall of Fame, Washington, DC).
1990 – National Medal of Science and Technology for 1990, връчен от президента Джордж Буш в Белия дом. Това е най-голямата от наградите, получавани от Атанасов.
2000 – орден „Стара планина" I степен (посмъртно). Награден от Петър Стоянов – Президент на Р. България.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

29.9514