ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Никола Тесла / Биография

Биография
20.04.10 18:37

Автор:Уикипедия
 Нико̀ла Тѐсла  (10 юли 1856 – 7 януари 1943) е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро- Унгария  (днешна Хърватия), Тесла е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство. Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който "разпростря светлина върху лицето на Земята". Той е известен с много революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на XIX и началото на XX век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основата на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електро разпределение и електрическият мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия и Франция. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с откриването на променливия ток. Открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но поради интереса му към свободната енергия, за име на мерната единица е дадено името на Херц.


През 1880 г. Тесла се премества в Будапеща, Унгария, където става главен инженер в Националната Телефонна Компания. Там разработва подобрения на телефоните, но това го отдалечава от полето на работата с електричеството и през 1882 г. той заминава за Париж, където е назначен като електро-инженер в електрическата компания Континентъл Едисън Къмпани. Същата година Тесла изобретява асинхронния двигател и започва разработването на различни уреди, използващи въртящи се магнитни полета, за което получава патенти през 1888 г. Следващата година е командирован в Брюксел за инсталиране на фабрика, а при връщането си във Франция търси да реализира идеи, които по това време са се развили в изобретения. Забележителният напредък на електрическата индустрия в САЩ привлича вниманието му и в търсене на по-добра реализация на своите идеи, Никола Тесла пресича Атлантическия океан.


По покана на Томас Едисон Никола отива да работи и живее в САЩ, където бързо изпада в немилост пред Томас, защитавайки предимствата на променливия ток. Напускайки компанията на Едисон, Тесла изпада в много затруднено финансово положение. С последните си средства и с помощта на един познат, който не е в по-завидно финансово състояние, основава собствена компания. През 1888 г. открива електромагнитната индукция и това изобретява електрическия двигател. Тесла печели конкурс за изграждане на електроцентрала на Ниагарския водопад. Уестингхаус  купува патентите на електрическия мотор, който и до днес не е претърпял никакви принципни промени. Тесла се занимава най-интензивно с променливи и високочестотни токове. Едно от най-популярните му изобретения е индукционната „Бобина на Тесла“. В годините преди Първата световна война Тесла патентова много свои открития и продава голяма част от патентите, за да инвестира в проект за универсален предавател. С напредване на войната проектът пропада и Тесла е изправен пред финансов крах. Той продължава да патентова открития, но само най-важните. Друга сфера от откритията на Никола Тесла са разредените газове и как електричеството им въздейства. Така бива конструирана първата луминесцентна лампа. Забележителното е, че той е конструирал машините „в главата си“ и не се е налагало да бъдат правени корекции след създаване на моделите. Тесла умира на 7 януари 1943 г. на преклонна възраст в бедно състояние в Ню Йорк.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

19.0026