ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Цивилизации... / В ТЪРСЕНЕ НА ИЗЧЕЗНАЛИЯ КИВОТ

В ТЪРСЕНЕ НА ИЗЧЕЗНАЛИЯ КИВОТ
08.12.10 02:21

Автор:Мирослав Минчев
 

Благодарение на режисираната от Спилбърг холивудска кинопродукция “Похитители на изчезналия кивот” старозаветният “ковчег на завета” е един от най-известните безследно изчезнали мистични предмети, споменавани в Светото писание. Но православните етиопски християни са убедени, че сакралната реликва не е изгубена в бездните на историята, а се пази в тяхната страна.

Кивотът представлявал сандък от акациево дърво със златен обков, който символизирал присъствието на Бог сред хората. В него се съхранявал златен съд с “манна небесна”, жезълът на Аарон и две плочи с изписаните върху тях божии повели, получени от пророк Мойсей на планината Синай. В Изход 25:10-22 се уточнява, че дължината на ковчега е 1.22 м, а широчината и височината - 76 см. Върху похлупака му две златни фигури на херувими с разперени криле символизирали божията милост. Кивотът, отъждествяван с божествената мощ, бил пренесен от евреите до Обетованата земя. С неговите свръхестествени прояви закриляният от Яхве народ бил непобедим. Силата на кивота пресушила река Йордан, за да преминат израилтяните и изпратила мор на филистимците, осмелили се да влязат битка с богоизбраните. След основаването на столицата Ерусалим цар Давид поставил ковчега на завета в палатка, в която общувал с Богa (1 Самуил 6:1-19). Соломон тържествено го пренесъл в Светая Светих на своя легендарен храм (1 Царства 8:1-9). Кивотът все още съществувал по времето на цар Иосия през VІІ в.пр.Хр. Предполага се, че е изгубен при превземането на Ерусалим от вавилонския цар Навуходоносор в 587 г.пр.Хр. или преди това, тъй като не бил упоменат сред ограбените от храма на Соломон реликви и съкровища. Подчинявайки се на божията повеля (Иеремия 3:16), израилтяните никога не създали друг ковчег и тайната му изглеждала безвъзвратно изгубена.

В свое проучване за американското католическо списание “Crisis” Реймънд Матю Рей отбелязва, че съществуват пет сценария за съдбата на ковчега. Според холивудската версия реликвата се намира в секретен хангар на американското правителство. Други версии предполагат, че кивотът е бил укрит от евреите в подземията на соломоновия храм при нашествието на завоевателите или откраднат или унищожен от вавилонците. Неотдавна починалият археолог-аматьор Рон Уайът твърди, че е открил ковчега в пещера под хълма Голгота, където е бил разпнат Христос.

Етиопската следа се базира на Стария завет, където се упоменава срещата на Савската царица, владетелка на Шеба, със Соломон. Повечето изследователи считат, че митичната родина на Савската царица е съвременен Йемен. Но етиопската легенда поддържа, че тя е пристигнала от сърцето на Африка и е родила соломоновия син Менелик, основал съществувалата до свалянето на император Хайле Селасие в 1974 г. монархия на територията на Етиопия. Местната “библия” “Кебре Негаст” отбелязва, че Менелик посетил Соломон и отнесъл ковчега в родината си. Много векове сакралният предмет променял местонахождението си, но последното му убежище станал храмът “Света Мария от Цион” в етиопския град Аксум. В миналото кивотът бил изнасян веднъж в годината от църквата, покрит с платно, което да закриля вярващите от неимоверната му мощ, но за да бъде съхранен, първосвещениците създали негов дубликат, наречен “табот”.

Отшелникът Хебрелебанос Теклемариам, който сега охранява ковчега, никога не разговаря с външни лица и отказва интервю с журналистите. Според поверието той няма право да изостави поста си и напусне пределите на храма до края на живота си и може да се докосне до ковчега едва след настъпването на Страшния съд. Никой, дори и главния йерарх на храма, не се допуска в близост до ковчега, но патриархът на етиопската православна църква Абун Паулос твърди, че е видял светинята със собствените си очи и тя отговаряла напълно на описанието в Стария завет.

Историкът Белаи Хидей припомня, че Етиопия е единствената държава на африканския континент, която никога не е колонизирана и е оставала независима в по-голямата част от историята си. Днес духовното и материално пространство на Етиопия е разделено между християни и мюсюлмани, а страната е в конфликт със Судан. Въпреки това местните жители вярват, че кивотът закриля страната им от неприятели и бедствия, както някога Израил. Пазителят на кивота е убеден, че “всички в Етиопия живеят в мир, защото силата на кочега бди над тях”.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1287