ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Секретни бази... / Вимпел- секретното подразделение на КГБ

Вимпел- секретното подразделение на КГБ
24.04.11 11:23
 На 19 август 1981 г на заседание на Политбюро на Централния комитет на КПСС е взето решение за създаване на ново елитно поделение към КГБ. Отчитайки ефекта и резултатите от използването на “Алфа” в Афганистан, където малка група атакува и превзе с минимални жертви стратегически обект, от Комитета искат да разширят дейността и обсега на специалните си операции. Поле за изява – цял свят. А качествени бойци по това време Съветската армия и войските на КГБ бълват ежедневно.
Получавайки картбланш от най-високо място, назначеният командир Евалд Козлов се разгръща бързо. Евалд Козлов – това е име в КГБ и съветския спецназ. През декември 1979 г. той е представител на 1-во Главно управление на КГБ в “Алфа”, когато групата атакува двореца на Амин. Единствен той е без бронежилетка. Още с показването си на люка на БМП-то е ранен в крака, но продължава. Нещо повече той е един от първите, които влизат вътре и първи, който тръгва към втория етаж. Според някои – и първи стига до Амин… Евалд Козлов е един от четиримата тогава, наградени с най-високото отличие “Герой на СССР”.
На базата на съществуващите дотогава малки групи “Зенит” и “Каскада”/около 100 души/ Козлов разгръща мощно поделение, което в най-добрите си времена достига около 1000 човека личен състав.
Командирът на Вимпел Е. Козлов( вдясно)
Базата е недалеч от Москва и това способства към нея да се насочат кадърни и умни млади мъже.Естествено, както и в цялата система на КГБ, подборът е жесток:кандидатът се наблюдава дълго, изучава се до девето коляно, провеждат се беседи и тестове. Одобрените се събират заедно, с тях се водят занятия, изучават се още и се провежда изпит. Тук също отпадат определен брой кандидати. И как – близо два месеца ги гледат под лупа! Издържалите се настаняват в базата. Разпределението на времето през деня е долу-горе като във военно поделение./Да припомним, че 90% от състава е с висше образование./Евалд Козлов е наситил така занятията, че дори и тези, които са минали през ада на съветските десантни училища, вечер заспиват като къпани. Независимо от метеорологичните условия сутрин се става и се излиза на крос – най-малко три километра/и то ако през деня има планирано друго бягане/. Към края на курса се стига до седемдесет километровите маршове с пълно бойно снаряжение. Обикновеният боец от отряд вимпел знае минимум един чуждестранен език, особенностите на страната, където му престои да работи, освен това бойците изучават леководолазна подготовка в 17 бригада със специално предназначение в град Очаков. Провежда се стрелково обучение под ръководството на никарагуански инструктори, както и стажове в Куба. Обучението включва и алпийска подготовка, пилотаж на свръх леки летателни средства
По време на пуча през 1993 г. “Вимпел” и “Алфа” получават устна заповед да атакуват “Белия дом”, където са се барикадирали депутатите от Думата и противниците на Елцин. Двата отряда отказват да я изпълнят . На 4 октомври по своя инициатива влизат вътре с бял флаг за преговори и извеждат лидерите на опозицията. Вместо масово клане – туширане на противопоставянето. Това че враговете на властта остават живи не им се прощава. Спрямо двете групи са взети мерки. Срещу “Вимпел” са особено жестоки, тъй като там и реакцията е била по-остра.  Президентът Елцин подписва указ, с който разпуска Министерството на безопасността, а с него и групата. 112 офицери се уволняват, 150 стават бодигардове в правителствената охрана, други отиват в разузнаването, контраразузнаването. Най-много – в бизнесструктурите…

         Част от операциите на „Вимпел”

1982-1984 г.
В Афганистан оперативни задачи изпълнява отряд “Каскад –4”, който се явява подразделение на Управление “В”. Командир на отряда е полковник Евгений Свинцев. На базата на “Вимпел” е сформиран и отряд “Омега”. Задачите са, сътрудничество и инструкторска рабоота със спецподразделенията на Афганистанските сили за сигурност, освобождение на съветски военослужещи, намиращи се в плен на муджехидините.
7 Юли 1982 г.
Недалече от Кандахар се провежда крупна операция по унищожение на бандитски банди. “Каскад-4”, които по това време се намират в града взимат участие в сражението. В боя загива Юрий Тарасов, първата и единствена бойна загуба на “Вимпел” за цялата война в Афганистан.
1984 г.
По лична молба на президента на Мозамбик, група сътрудници от Управление “В”, е изпратена в страната в качеството и на “съветници по борбата с бандитизма и инструктори за обучение на оперативно-бойни отряди”
1984-1987 г.
След завършването на работата на подразделенията “Каскад-4” и “Омега”, в Афганистан са изпратени още 94 сътрудници на “Вимпел”. Сред задачите, които са поставени е и дискредитиране на главатарите на различните групировки един пред друг.
1984-1985 г.
На територията на Белорусия се провеждат първите учения, с участието на “Вимпел”, под името “Неман”. Извършват се учения за ликвидирането на нефтопреработвателен комбинат, разрушаването на железопътен възел, диверсионни задачи в Ярославския завод за синтетични материали.
1985 г.
Извършват се учения в Чукотския автономен окръг, в условията на проникване на диверсионна група от Аляска. До края на 1989 г. са проведени редица учения, целящи укрепването режима на секретност на атомноелектроценртралите и други важни обекти на територията на СССР.
1984-1989 г.
Сътрудници на “Вимпел” действат в различни точки на света – Куба, Виетнам, Мозамбик, Ангола, Никарагуа, Лаос, Египет, Сирия, Йордания и др.
24 Януари 1992 г.
По Указ на Президента на РФ, Управление “В” влиза в състава на новосъздаденото Министрество на сигурността, кото самостоятелно подразделение. Изпълнява задачи задачи по защитата на важни и екологически опасни обекти от терористични и диверсионни действия, борба с тероризма, наркобизнеса, въоръжените криминални групировки. В началото на 90-те се провеждат учения в Дагестан. Сътрудници от “Вимпел” залавят въоръжена италианска банда валшификатори на пари, които са внесли на територията на РФ 11 милиона фалшиви долара.
1993 г.
Сътрудници от “Вимпел” предотвратяват опит за нелегално изнасяне на радиоактивни материали от района на Екатиринбург.
Октомври 1993 г.
Събитията в “Белия дом”. “Вимпел получава заповед да щурмува зданието. По време на разузнаване около обсадената сграда от снайперски куршум загива Генадий Сергеев. Командването на “Вимпел” взима решение да не се използва оръжие срещу обсадените. До тях, със същото решение застават колегите от “Алфа”.
23 Декември 1993 г.
Подписан е Указ на Президента на РФ, с който “Вимпел” стават подчинени на Министерство на вътрешните работи. 112 офицера веднага подават рапорт за напускане, 50 човека се съгласяват да служат в новите условия. Много сътрудници преминават на работа в Главно управление на охраната, Външното разузнаване и др. сходни ведомства.
Юли 1994 г.
Участие, съвместно с СОБР в освобождаването на заложници в Минералние води.
Август 1995 г
Управление “В” става подчинена на ЦСН ФСБ РФ - Центъра за специално назначение при Федералната служба за безопасност на Руската Федерация. Основните задачи на групата са провеждане на контратерористични операции на стратегически обекти и предприятия с повишена екологична опасност, пресичане на терористични акции по отношение на руски граждани на територията на РФ и зад граница, участия в действия по защита на конституционния ред в РФ, борба с проявленията на международния тероризъм.
Август 1996 г.
В Грозни, Чечня нахлуват въоражените формирования от т.нар “Батальон на въоръжените сили на Свободна Ичкерия”. Девет сътрудници на Управление “В” са блокирани в сградата на общежитията на ФСБ в чеченската столица. След няколкодневна обсада и тежки боеве, съвместно с местни военослужещи от Службата за безопасност, успяват да пробият обръча. В сражението загива Сергей Ромашин. Присвоено му е званието Герой на Русия – посмъртно.
Август 1997 г.
Провежда се учение “Атом-97” в Мурманска област. Управление “В” разработва сценарий за предотвратяване на диверсии от терористи на територията на Колската атомноелектроцентрала.
Лятото на 1999 г.
В Подмосковието се провеждат редица учения на спец подразделенията на ФСБ – Управление “А” и Управление “В”, в които участие взимат и отрядите на ВВ МВД – “Витяз” и “Рус”. Ученията се провеждат на фона на изострящата се обстановка в Северен Кавказ.
Август 1999 г.
Започва Втората Чеченска Война. В Дагестан нахлуват въоражени банди. В нападението участват частите на т.нар. “Обединено командване на дагестанските муджехидини”, ръководени от Шамил Басаев. Управление “В” ЦСН ФСБ РФ е изпратено да изпълнява бойни задачи в Новолакския регион в Дагестан и Чечня.
Март 2000 г.
Вимпел освобожава заложници в Беслан
В село Новогрезненское сътрудници от Управление “В”, съвместно с РССН – Регионална служба със специално назначение, провеждат операция по задържането на Салман Радуев.
Октомври 2002 г.
Сътрудници от “Вимпел” взимат участие в щурма и освобождаването на заложници, в сградата на ул. “Дубровка” в Москва.
22 Юни 2004 г.
В Ингушетия, при попадане в засада загиват сътрудниците от “Вимпел” Андрей Чернъйш и Виктор Дудкин.
Септември 2004 г.
“Вимпел” участват в освобождаването на заложници в Училище “№ 1” в гр. Беслан, Северна Осетия. По време на операцията загиват седем сътрудника от Управление “В”. На трима от тях Олег Илин, Дмитрий Разумовски, Андрей Туркин е присвоено званието Герой на Русия – посмъртно.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.8492