ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Zeitgeist movie / Zeitgeist III - Moving Forward - 2011

Zeitgeist III - Moving Forward - 2011
11.04.12 21:59
A feature length documentary work which presents a case for a needed transition out of the current socioeconomic monetary paradigm which governs the entire world society. This subject matter will transcend the issues of cultural relativism and traditional ideology and move to relate the core, empirical "life ground" attributes of human and social survival, extrapolating those immutable natural laws into a new sustainable social paradigm called a "Resource-Based Economy".
 


Цайтгайст / Духът на времето 3: Пътят напред (Zeitgeist 3: Moving forward).

Започвам с поста за Zeitgeist 3... най-вероятно ще се наложи да го допълвам по-нататък.

Вчера в софийското кино (ако може да се нарече така) Влайкова бе премиерата на третия филм от поредицата "Духът на времето" (верен на лошия си навик да гледам всичко ново, и аз бях там). Както се и очакваше, той направи значително по-малко революционно впечатление от първия и не каза много повече от втория. Всъщност може да се нарече преразказ с вариации и разширение на втората част.

Забелязах, че някои от присъстващите в салона очакват с почти религиозен трепет поредната проповед на Петър Йосифов (Peter Joseph, много библейско, нали?). Младежката доброволческа организация бе на ниво, тениските и специално отпечатаните билети - съответно "брандирани", а публиката се състоеше от свежи, любопитни и възпитани подрастващи (20-30 г.).

Това, което те изгледаха с много търпение в продължение на близо 3 часа, бе поредица от мисловни лупинги (с възходи и падения в качеството) около безспорно вълнуващи социално-философски теми:

Западното капиталистическо общество разболява хората - те се докосват (физически) все по-малко още от бебешка възраст, което води до отчуждение, психични, но и физиологични разстройства. Фармацевтичните компании пък печелят от това. В крайно индивидуалистичната култура на Запада всеки се стреми да се изкачва по въображаема социална стълбица, състезавайки се по богатство с всички останали, вместо да се съсредоточи върху взаимността и естественото човешко живеене (това най-добре го могат руснаците - бел. CineBlog). Колкото социалното неравенство е по-голямо, толкова по-високи са нивата на насилие ("класова борба"?). Капиталистическата идеология (придобиване на статус чрез притежание на материални блага; тук някои сигурно си спомнят и други Марксови концепции - за "надстройката", "паричния фетишизъм", "П-С-П`"), както във всяко общество, обслужва интересите на управляващата класа. Модерният начин на производство създава некачествени продукти, които трябва да се заменят често, за да носят печалба. Подобно прахосничество на природни ресурси застрашава планетата. Парите са дълг, който не може да се изплати с лихвите, и са инструмент за заробване на работещото население. Технологията от друга страна унищожава работни места. Генералното решение е... (!) компютъризирана централно-планова икономика в световен мащаб, която да разпределя суровините според необходимостите (търсенето) на отделните механизирани кръгли градове. А уж идеята беше да се борим с новия световен ред? Да си имплантираме освен и един подкожен чип, за да оптимизират компютрите дневния ни режим. Така де... времето е ценен ресурс в една "ресурсно базирана икономика" (вж. "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли и другите подобни антиутопии, както и Eagle Eye).

Очевидно Питър Джоузеф не е имал щастието да живее на изток от едновремешната Желязна завеса, за да изпита от първа ръка приложението на някои от своите идеи. Освен това сравнението с ранните опити за преобразуване на капиталистическото общество, като този на Робърт Оуен в началото на 19 в. (и въобще утопичния социализъм), показва твърде много прилики. Що се отнася до чисто социално-психологическите размисли, те могат да се намерят в отдавна издадени книги (като "The Great Transformation" на Карл Полани, "Душевно здравото общество" на Ерих Фром и мн. др.). И все пак новото пакетиране и подтикът към размисъл може би заслужават положителна оценка 7/10.

  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0884