ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Ромско интегриране / Съдът в Страсбург ни забрани да изселваме цигани

Съдът в Страсбург ни забрани да изселваме цигани
09.05.12 22:20

Автор:http://www.novini.bg
Според съда жилищата на ромските семейства са техен "дом", защото те са ги обитавали в продължение на много години и е без значение, че това е незаконно по смисъла на българското законодателство
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с безпрецедентно решение, по чиято сила забранява на България да превръща ромите в бездомници.
Решението на съда в Страсбург е срещу действията на Столичната община по изселването на ромите от "Баталова воденица", съобщава БТВ. В рамките на делото "Йорданова и други срещу България" съдът реши, че държавата няма право да изважда хората от "Баталова воденица”, тъй като ще наруши правото им на дом и на личен и семеен живот. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет, чиито юристи са водили делото. Съдиите не присъждат обезщетения на жалбоподателите, но от БХК ще дарят присъдените им 4 000 евро като разноски по делото на пострадалите.

Делото засяга двата опита на общинската власт в София да премахне ромския квартал "Баталова воденица” - през 2005 - 2006 година и през 2008 година. Мотивът бе, че те незаконно живеят на общински терен, без да им се предложи алтернативен подслон.

По време на втория опит на общината на ликвидира "Баталова воденица”, кмет е премиерът Бойко Борисов. След протестно писмо от евродепутати тогава той реши да спре разрушаването на част от незаконните постройки. След това обаче част от ромите бяха изселени в други гета в столицата.

Според ЕСПЧ заповедта за отстраняване е основана на закон, сам по себе си порочен, защото не изисква преценка за съразмерност. Освен това е издадена в демократично общество, което не е необходимо.

Съдът задължава България да промени закона си и практиката по него така, че заповеди за отстраняване на хора от публична земя или сгради, когато могат да се засегнат права по Конвенцията за защита правата на човека, дори когато владението е незаконно.

„Решението е прецедент с европейско значение за правата на ромите. То задължава държавите да преустановят безогледните изселвания на роми, които нямат друг дом", заяви Маргарита Илиева от БХК, която води делото.

Според съда в Страсбург жилищата на ромските семейства са техен "дом", защото те са ги обитавали в продължение на много години и е без значение, че това е незаконно по смисъла на българското законодателство. "Изваждането на хората от домовете им би съставлявало вмешателство и в правото им на личен и семеен живот", се казва в решението.

ЕСЧП смята, че загубата на дома е "най-крайна форма на вмешателство” в правото на дом, което е гарантирано от Европейската конвенция.

Съдът посочва като алтернативни начини за справяне с проблема – узаконяване на жилищата, програмите за социализация и алтернативното настаняване, когато изваждането е необходимо. В случая с "Баталова воденица" не е помислено за тези варианти.

Съдът намира и противоречие между подхода на местните и правителствени власти към ромите. Столичната община от една страна заявява, че няма да вземе предвид особените нужди на ромите, защото това щяло да бъде "дискриминация" срещу мнозинството, а в същото време провежда Десетилетие на ромското включване, като изхожда от факта, че ромите са ощетено малцинство с особени проблеми.

По отношение на оплакванията от съседи, че хората от „Баталова воденица” вършат нарушения на закона, съдът припомня, че властите са били длъжни да разследват и санкционират съответните конкретни отговорни лица. Това обаче не е било направено.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.4523