ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Терористичен АД / Светът настръхна! Атентатът е основна тема на световните медии!

Светът настръхна! Атентатът е основна тема на световните медии!
19.07.12 11:00
Защо в България и защо гледаме към Иран?, пита в. „Крисчън сайънс монитор”, предаде БТА.
 
В обширна статия изданието посочва, че туризмът е голям източник на доходи за България и привлича 8,7 милиона чужди туристи на година, от които 140 000 са от Израел. Припомня се, че политическият тероризъм е непознат в страната.

За разлика от Македония, Босна или Косово, за които се говори за джихадистки клетки или тренировъчни лагери, за България не е имало подобни твърдения. Еврейската общност е много добре интегрирана в страната. Според анализатори освен Иран, за атаката може да е отговорна Хизбула, защото търси мъст за убийството през 2008 г. на военния си лидер Имад Мугние, смятан за архитект на войната от 2006 г. срещу Израел. Хизбула обвинява Израел за бомбения атентат в Сирия, в който загина Мугние. И въпреки че Израел посочва Иран за главен заподозрян, е прекалено рано да се приписва вина, посочва изданието, като цитира Мейр Джаведанфар, израелски анализатор на Иран и на Близкия Изток. Джихадистки групи като Ал Каида, които атакуваха израелски туристи в Кения през 2002 г., също могат да са отговорни за атентата, допълва той.

В последните години бомбените нападения в самия Израел станаха относително рядко явление. Това постижение се дължи на подобрената работа на разузнаването и на по-тясното сътрудничество на израелците с палестинските служби за сигурност, посочва британският в. „Файненшъл таймс”. Причина за намаляването на атентатите в пределите на Израел е и блокадата на Ивицата Газа и изграждането на породилата полемика разделителна бариера на Западния бряг, посочват още израелски експерти по сигурността. Но израелските цели зад граница както стана вече ясно са по-трудни за бранене, добавя вестникът, визирайки и разкритията за серията от бомбени атаки, насочени срещу израелски дипломати в Индия, Грузия и Тайланд този февруари. По онова време израелски представители упрекнаха за тях Иран и Хизбула, тясно свързан с Техеран. Взривът от сряда съживи освен това и спомените за информации в израелски медии през януари за осуетен бомбен атентат срещу автобус, нает да отведе израелски туристи от турската граница до български ски курорт.

В. „Файненшъл таймс” припомня, че според тези информации тогава в автобуса е било намерено взривно устройство и че български военни са били разположени в няколко ски курорта, посещавани от израелски туристи. Изданието припомня и още, че в неделя вечерта израелската новинарска агенция Аруц Шева е съобщила, че българските служби за сигурност са предотвратили атака срещу израелски туристи в София.

В. „Дейли телеграф” също припомня информациите от зимата за осуетен атентат, за който се е смятало, че е свързан с Хизбула, получаваща финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия.

Популярността на България сред израелските туристи нарасна още повече след разрива в отношенията на Израел с Турция, която преди това беше предпочитана туристическа дестинация за израелците, посочва британският в. „Индипендънт”, визирайки разрива в отношенията, породен от израелския щурм срещу международната флотилия за ивицата Газа, при което загинаха няколко турски граждани.

В последните години българското черноморско крайбрежие стана ценена от израелците ваканционна дестинация, предвид това че двете страни поддържат отлични отношения, посочва също и френският в. „Монд”, като припомня, че тези отношения са от времето на Втората световна война, когато България беше единственият съюзник на Германия, който спаси своите евреи от нацистките концлагери.

В последните години Бургас се превърна в популярна и евтина дестинация за групи от израелски тийнейджъри, тръгнали на екскурзия по повод завършване на гимназиалното си образование и преди започване на военната си служба, припомня в. „Ню Йорк таймс”. Изданието посочва, че засега Иран не е коментирал твърденията на Израел, че носи вина за атентата в Бургас. Израел и Иран имат дълга история на взаимни обвинения за терористични атентати. Иран обвинява израелски агенти за поредицата убийства на ирански ядрени учени през последните пет години, за които обеща да отмъсти. Израел обвини ирански агенти за атаки срещу израелски туристи и дипломати на най-малко шест места по света.

Подобен е и анализът на в. „Фигаро”. Иран и Израел водят в действителност тайна война, в която всички удари са позволени. Израелските тайни служби Мосад са подозирани именно, че са в основата на елиминирането на четирима ядрени учени на иранска територия, както и в основата на серия от кибератаки срещу компютърните системи, свързани с иранската ядрена програма. Иран пък търси начин да отвърне на удара, като прибягва до атентати срещу израелски туристи в чужбина, смятани за лесна цел. Като се позова на израелски представители в понеделник израелският в. „Аарец”, предупреди, че атентат с много цивилни жертви би могъл да предизвика масивни репресии под формата на израелска атака срещу иранските ядрени инсталации, добавя „Фигаро”. Но както изглежда Израел няма намерение за момента да се впуска в подобна авантюра, на която се противопоставят американците. Според израелските медии израелските представители ще вземат предвид изключителното напрежение в региона, свързано с очевидно неизбежното падане на режима на Башар Асад в Сирия. Израелски експерти прогнозират, че Израел може би ще действа по един по-дискретен начин, като поднови кампания на елиминиране и на мистериозни експлозии в Иран и Ливан, посочва в. „Фигаро”.

Сега най-големият въпрос е как и дали ще отговори Израел на атаката. Предвид настоящата ситуация в Близкия изток, която е несигурна и деликатна, Израел ще трябва преди всичко да обмисли внимателно дали да отговори сега или да чака за удобен момент и после да си отмъсти на извършителите чрез „хирургически прецизен удар”, посочва сайтът Ynetnews.com.

Британският в. „Гардиън” припомня, че атентатът става дни след като 24-годишен ливанец, свързан с Хизбула, беше арестуван в Кипър по подозрения, че планирал терористична атака срещу израелски туристи. Тези подозрения се основаваха на доказателства, предоставени от местната полиция на израелското разузнаване. У мъжа бяха намерени информации за туристически автобуси, превозващи израелски туристи, списък с кипърски туристически обекти, посещавани от израелски туристи и детайли за израелски авиокомпании, които летят до Кипър, посочва изданието.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.093