ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Новини

28 Февруари 12, 17:02
Уикилиикс пусна доклад на тайното ЦРУ за страната ни през 2008 г.
Най-шокиращите данни за България са в графата „Престъпност“.

Част от бизнеса на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още „Сенчестото ЦРУ“, е да изготвя проучвания за големи корпоративни клиенти. За да реагира бързо на търсенето, компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес – така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM). Такова проучване е изготвено за България през 2008 г, става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Уикилийкс, съобщи сайта Биволъ. Текстът за страната ни не е актуализиран от последните парламентарни избори през 2009 г.

Най-шокиращите данни за България са в графата „Престъпност“. От нея потенциалният инвеститор научава:
- организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.
- сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.
- сигурността по пътищата и железниците е отчайваща – контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.
- кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.
- корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото.
- организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;
- чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.
Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващия документ. Това, че са приети промени в законите не означава, че ще бъдат приложени – смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).
От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени „от правителството и за правителството“. Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.
Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.3105