ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Анализи

08 Март 12, 23:40
Двуликата лопата Хилъри Клинтън - ексклузивно интервю
Малко преди да отпътува от страната ни, държавният секретар на САЩ даде ексклузивно интервю за БНТ, което ще бъде излъчено в извънредно издание на обзорното политическо предаване “Панорама”:


- Г-жо Клинтън, какви са впечатленията ви за България от краткия ви престой у нас?

- Въпреки, че бях тук за кратко време, аз успях да добия пълна и изчерпателна представа за икономическото и социално положение в България. Благодарение усилията на вашият премиер Борисов, страната ви може да се похвали с няколко магистрали, а столицата ви е оборудвана с метро. Независимо от тежките зимни условия, аз успях в компанията на вашият премиер да се възползвам и от двете. За три часа, благодарение на два снегорина които ни придружаваха навсякъде, аз успях да обиколя половин България и да се срещна с редови български граждани.

Изключително интересно ми бе да посетя и Габровския край, откъдето произхожда бразилският президент Дилма Русеф, което ми даде още един поглед върху корените на нейният твърд характер. Там посетихме махала Стоките и се срещнахме с единственият и жител, баба Куна. Тя много се зарадва да ни види и сподели, че все по-малко хора идвали в селото, а и пътят до там бил в окаяно състояние в което и ние се убедихме, както и ,че й е голяма мъка за църквата, която вече е полуразрушена и тя не може да запали свещ за здраве на своите внуци, които още преди десет години били избрали САЩ за свой втори дом.

Аз се разчувствах и и обещах лично да се погрижа нейните внуци да получат най-доброто здравно обслужване в САЩ, така, че да не се притеснява за църквата. Г-н Борисов пое ангажимент в мое присъствие да асфалтира пътя и да възстанови църквата по програмата за развитие на селските райони, така щото, ако все пак случайно нейните внуци вземат та се приберат в родната си страна, да могат да отидат да целунат ръка на баба си, а ако вземе та умре преди това, то поне да могат да дойдат и да я погребат както се полага. От тези му думи аз се убедих, че българският народ и демокрацията са в сигурни ръце и, че г-н Борисов полага всички усилия за подобряване социално-икономическия статус на всеки отделен българин.

- След като сте успели да получите толкова пълна представа за положението на българският народ, къде бихте поставили нашата страна в социално-икономическата стълбица на света?

- България е много напред и аз доволно мога да споделя виждането си, че вие можете да служите за пример на Северна Корея. Въпреки, че доскоро сами сте били подтискани от подобен тираничен режим, вие вече сте демокрация, а и всички световни класации ви поставят преди Северна Корея. Вие ги превъзхождате в свободата на словото, чуждестранните инвестиции, продължителност на живота, условията на живот въобще, покупателна способност, икономическа свобода и въпреки, че малко изоставате в борбата с корупцията, то като цяло сте едни гърди напред.

Наистина, като материално положение, няма голяма разлика и вие и те имате собствени апартаменти, нещо за което доста хора на запад могат само да мечтаят, но вашият пазар е отворен, банките ви отпускат кредити и вие за разлика от тях, можете да си купувате техника която е последна дума на иновациите. Има и още един важен показател по който вие осезателно превъзхождате Северна Корея и това е свободата на придвижване по света, и свободата да емигрирате, нещо от което севернокорейците не могат да се възползват. В този смисъл българинът е много по свободен да търси щастието си и да се реализира там, където намери за добре.

- Какви други добри страни видяхте във водената от българското правителство политика, които представляват плюс за България и българското общество освен инфраструктурата? Има ли такива?

- О, разбира се! Вие имате най-ниските данъци и със зъби и нокти се борите да запазите голямото си конкурентно предимство на ниското заплащане на труда. Благодарение на вашите политици българите са най-ниско платени в Европа и в едно от челните места по конкурентноспособност по отношение цена на труда в световен мащаб. За да не съм голословна ще ви дам няколко примера:

Към 2011 г. минималната работна заплата в България се равнява на 138. 46 евро. (В Албания е малко над 150 евро)
Ирак, има минимална работна заплата в размер на 146.91 евро.
Ливан – минималната работна заплата е 247.02 евро.
Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС , минималната работна заплата е в размер на 164.09 евро.
В Папуа Нова Гвинея, минималната работна месечна заплата възлиза на 141.70 евро.
Остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213.70 евро.
Тринидад и Тобаго – 176.88 евро.
Сейнт Винсент и Гренадини – 151.02 евро.
Сейнт Китс и Невис – 387.20 евро.
Антигуа и Барбуда – 337.92 евро.
Перу – 178.04 евро и Еквадор – 151.42 евро, а са в списъка на държавите от Третия свят.

Както всеки може да се убеди от горните данни, българските политици, полагат неимоверни усилия да запазят конкурентноспособността на българската икономика в условията на безпрецедентна световна финансово-икономическа, а и социално-политическа криза.

Вие имате и още едно предимство в сравнение със Северна Корея и това е вашият премиер. Той е много по-умел оратор от бившият севернокорейски лидер Ким Чен Ир и успява без помощта на репресивен апарат, в условията на демокрация да убеди българското общество в предимствата на политиката, която води. Аз самата се убедих, че за всички несгоди на българското общество са виновни предните правителства.

- А как бихте коментирали застаряването на българската нация?

- Вижте това е леко преувеличен проблем. Нека да го погледнем от друга гледна точка. Първо – в България безработицата е на едно от най-ниските нива в Европа, което се дължи на фактка, че тези които не успяват да си намерят работа в страната вместо да чакат на социални помощи от държавата или емигрират (по-младите) или умират(по-възрастните). Тоест не може да се говори за застаряване на нацията, защото, ако тези които са емигрирали се върнат, то може да се окаже, че вие сте най-младата нация в Европа. В този смисъл вместо да биете излишно камбаната на застаряваща нация, то би трябвало да погледнете глобално на въпросното твърдение, защото в условията на един глобализиращ се свят да твърдите, че дадена нация е застаряваща, като се взирате само и единственно в обичайната територия която тя е населявала през последните векове е меко казано самозаблуждение.

Освен това България, за разлика от много държави в западна Европа има един неизползван, пренебрегван и недооценен демографски резерв и това е ромската общност. Докато плачете, че застарявате, като нация, би трябвало да полагате повече усилия в използването на именно този човешки потенциал. Виждам, а и премиерът ви обеща, че за в бъдеще ще се полагат повече усилия в тази посока и съм убедена, че при следващото ми посещение българите ще са оценили и развили този човешки резерв и няма да продължават да се самосъжеляват, че са застаряваща и изчезваща нация. В този смисъл вие, като общество имате един основен проблем, а именно, че все още сте със стари разбирания относно нацията. Трудно ви е да приемете, че дадена нация може да се състои от различни етноси, но това е бъдещето. Погледнете държавата която представлявам или Англия, там няма точно определен национален етнос, а всички са обединени под термина гражданин на съответната държава. А ако погледнем още по-далеч в бъдещето то всички един ден ще се наричаме граждани на Земята.

- От съвместната ви пресконференция с г-н Борисов, стана ясно, че сте обсъждали въпроси от енергийната сфера. В този контекст как бихте коментирали наложеният мораториум върху проучването и добив на шистов газ, засягащ интересите на американската компания “Шеврон”?

- Не се учудвам на негативната реакция на обществото, довела до това прибързано решение на българското правителство. В момента в целият свят се надига една зелена вълна, която поставя под въпрос всяка една нова технология, в това число България не прави изключение. Въпросът е обаче, че дори и по този въпрос българските граждани гледат от позицията на своето късче земя, а не като пълноценни европейски граждани. Ако погледнем обаче глобално, тази територия наречена Добруджа, която така яростно защитавате, всъщност е много малка част от обединена Европа и дори да бъде засегната в някаква част природата, то ефектите ще са локални, докато получените ползи от въпросният добив могат да бъдат и ще бъдат оползотворени глобално. Пак искам да напомня на българските граждани, че те вече са граждани на Европа и могат да излязат от рамките на остарялото понятие национални граници и да живеят, трудят и развиват където пожелаят в рамките на стария континент , а и извън него. В този смисъл те не са затворени и принудени насила да живеят в Добруджа, когато сондирането там започне, а имат възможност да избират къде да живеят, ако смятат, че въпросната технология би увредила природата и самите тях. Затова смятам, че българското правителство трябва да положи по-големи усилия в насока, да накара българските граждани да излязат от черупката си и да мислят европейски – глобално.

- Има едно опасение сред българските граждани, че вашето идване има за цел да уточни степента на нашето участие при един евентуален военен конфликт в Близкия изток и по-точно конфликт породен от Иран и Сирия. Как бихте отговорили на тези опасения?

- От въпроса ви разбирам, че българските граждани имат резерви относно участието си в един такъв военен конфликт и вобще относно обвързването си с подобна военна акция. Аз напълно ги разбирам и това е една нормална реакция на всеки нормален човек. Никой не обича войната, но тука, ако разбира се се стигне дотам, ще се касае за една справедлива офанзива в името на освобождението на подтиснатите от диктаторите си народи и победата на демокрацията в тези оставени на тиранията страни. Бих призовала българските граждани, да се замислят върху историята на собственото си освобождение от Османската империя и дали ставащото в момента в Сирия не им напомня епизоди от техните национално-освободителни борби? Когато си отговорят на този въпрос, те ще видят, че ако тогава европейските граждани мислеха, като тях, то може би вие все още бихте били в границите на Турция и всякакви ваши опити за освобождение в момента биха били тълкувани от засегнатата страна, като терористични прояви.

- Знаете ли в нашето национално-освободително движение имаме една личност, която се почита от всеки българин, а именно – Васил Левски. Той ни е завещал една мисъл, едно предупреждение – “Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.” За съжаление истинноста в тези негови думи в последствие бе потвърдена. Точно от тук идват опасенията на българското общество, че подобни освободителни акции, просто имат за цел да заменят едно робство с друго. Не е тайна, че въпросните държави притежават големи залежи на природни ресурси. Не се ли цели именно тяхното освобождаване?

- Отново и отново се сблъсквам с локалното, ограничено мислене на обществото ви. Нещата в настоящия момент от развитието на света трябва да се гледат от глобална гледна точка. Естественно, че става въпрос и за природни ресурси, нима е лошо цялото човечество да има достъп до въпросните петролни залежи, а не да са под властта на личните интереси на едни диктаторски режими. Всички ние сме жители на планетата Земя и имаме право да се ползваме от ресурсите и, независимо от географското положение на което се намират. Това касае и вашите залежи от шистов газ.

- В този ред на мисли, има ли шанс бедна страна като Северна Корея някога да бъде освободена?

- За съжаление там е прекалено късно за освобождение, тъй като те притежават ядрено оръжие.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.5035