ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Новини

13 Март 12, 23:20 / Автор: news.bg
САЩ разполагат радар от ПРО на връх Ботев
България може да приеме радар от противоракетната отбрана на НАТО, който да следи за иранска ракета, изстреляна по Европа и САЩ. Това е записано в доклада за изграждането на ракетния щит, който ще бъде представен на започващата днес във Варна пролетна сесия на Парламентарната асамблея на алианса, научи "Стандарт". Задачата на форума е да подготви срещата на върха, която ще се проведе в края на годината в Румъния.
Документът е изготвен от холандеца Реймънд Кноп и ще бъде представен пред комитета "Отбрана и сигурност". С доклада за първи път НАТО официално признава, че включва София в плановете си за изграждане на щита. Радарът трябва да бъде разположен до края на 2013 г. Тази станция, заедно с подвижни радари на кораби в Средиземно море, трябва да осигурят необходимата информация за евентуално изстрелване на ракета. Тя ще насочва щатските ракетни системи SM-3, които в следващите 2 години ще бъдат разположени в Румъния и на кораби в Средиземно море.

В доклада, с който "Стандарт" разполага, се посочва, че първоначалните намерения на НАТО и САЩ да използват радарите на Турция за прихващане на балистични ракети засега нямат развитие и преговорите са затруднени. Според дипломатически източници Анкара е приела доктрина за добросъседство и не иска нейните радари да бъдат използвани срещу евентуални военни действия към Иран или други съседни държави. Спор има и кой ще управлява радарите, ако те бъдат включени в ракетния щит, но са собственост на турската страна.

Затова според Кнопс първата възможна алтернатива е България, която макар и по-далеч от Иран, има излаз на Черно море. Досега само неофициално се говореше, че НАТО иска от София да разположи радар на българска територия.

Мястото, което алиансът си е харесал, е връх Ботев. Неформални разговори по този въпрос са водени на различни срещи с американски представители, разказаха източници на "Стандарт". Ако все пак не се стигне до споразумение за радара в България, в натовския доклад се предлагат още две алтернативи за разполагането му - Украйна и Грузия. Дипломати обаче са категорични, че тези варианта са нереалистични поради съседството на двете държави с Русия, която вече е доста изнервена от изграждането на ракетния щит. Опасенията на руската страна са, че подобен радар в близост до границите й ще позволи на НАТО да следи всичко, което става в Русия.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.2819