ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Новини

15 Март 12, 15:47 / Автор: http://bivol.bg
STRATFOR: Как държавните глави крадат от енергийните договори
Чешки дипломат обяснява висшата държавна корупция "като за начинаещи"

Какво означава "доверие" в държавните договори за доставки на газ между Русия и Украйна? През лятото на 2010 г., чешкият пълномощен посланик по енерийна сигурност Вацлав Бартушка разяснява терминологията на Бхала Рева, старши анализатор от американската шпионска кантора STRATFOR.
 

„Нивото на недоверие между Украйна и Русия е невероятно. Нали знаете, лошо е, че използват хора като мен, за да комуникират една с друга. Много, много малко хора действително знаят какво се случва в преговорите за природния газ - Путин, Медведев, шефът на "Нафтогаз", Милър от "Газпром", Янукович и може би външният министър. Имам предвид доверието - например, вие, Рева и аз имаме договорка. Аз ви продавам определено количество, решаваме каква сума да отрежем от върха и да я запазим за нас си, изчистваме счетоводните документи и т.н. Сега, изведнъж, аз съм заменен. Вече не се знае кой е човекът, с когото си имате работа, и дали той ще спази своята част от уговорката. През 90-те нещата работеха добре. През последните няколко години, обаче, хората непрекъснато се сменят, и никой не се доверява на никого. И така стигнахме до поредното спиране на кранчето."

Замененият в случая е бившият украински премиер Юлия Тимошенко. Газовата криза през януари 2009 г приключи след като Тимошенко сключи нов договор с Путин за доставки на газ. Договорът предвиждаше Нафтогаз и Газпром да използват услугите на непрозрачна посредническа структура, регистрирана в швейцарския кантон Цуг - "Росукренерго". Намекът на посланик Бартушка е, че "отрязаното от върха" се е преразпределяло между посветените през сметките на "Росукренерго". Тимошенко обаче падна от власт на изборите през 2010 г. и нейното място зае Янукович, за когото не се знае "дали ще спази своята част от уговорката".
Вацлав Бартушка е официален посредник в преговорите около газовата криза през януари 2009, съвпаднала с чешкото президенство на ЕС и комуникира директно с върховете на Кремъл и Киев. Любопитно е, че неговият неформален поглед върху газовата криза съвпада изцяло с мнението на крайните потребители на газ, изказвано още по-неформално по питейните заведения и в интернет форумите. Може би защото именно крайните потребители плащат в крайна сметка "отрязаното от върха", което изчезва от счетоводните документи, но попълва банковите сметки на хората, които "действително знаят какво се случва".Бартушка потвърждава и подозренията, че България съвсем съзнателно е била пожертвана в газовата криза през януари 2009 г.

"Стратегията на Путин по време на последното спиране на кранчето беше следната: Русия знае, че Украйна краде Х количество газ. Русия ще изпрати Z количество газ, обещано на Европа плюс количеството X, което Украйна крадеше. Целта беше да представим Украйна като злодей, а на Русия да може се гледа като на надежден партньор. България, Словакия и Сърбия бяха единствените, които почувстваха недостиг."

Тази стратегия, която постави на колене България, зависима на 97% от руски газ и без никакви алтернативи за доставки, не е сработила за Чехия и Словакия, разяснил Бартушка на височайшите си събеседници от Русия :
"Когато се срещнах с Путин и Сечин, по време на това спиране на кранчето, бях много директен с тях. Казах им, че стратегията не работи. Ние в Чехия, Словакия и т.н. ще оцелеем без руски газ. Ще обработваме и друго гориво, то може да е мръсно, но на кого му пука. Освен това получаваме оферти на една трета от цената от Катар и други. Така че, Русия не разполага с лоста, който имаше през 2006 г.. Тези ходове само насърчават европейците да намерят други доставчици. Това е проблем за Путин - има хора, които осъзнаха недостатъците на тази стратегия, но не бяха в състояние да дадат гласност на това. Имаше обратен ефект. Вие ме познавате, аз съм атеист. Аз не вярвам, в това което се казва в Библията да си обърнеш и другата страна ... Аз казвам - ако някой ви удари, удари го два пъти по-силно. Става въпрос да си отмъстим на руснаците. Ние искаме Русия да ни приема на сериозно."

В продължението на откровенията си пред Stratfor, Бартушка споделя своите възгледи за ситуацията по целия периметър на руското енергийно влияние. Мисълта му прескача от Украйна към Средна Азия, оттам към Кавказ и обратно към Беларус и Европейския съюз. Той завършва с търга за нови мощности в атомната централа Темелин, оспорван между руснаци, американци и французи. Сюжетът му е добре познат, тъй като именно той е шеф на комисията, провеждаща търга за новите реактори. Бартушка твърди също, че руснаците се притесняват дали Европа няма таен план, за да противодейства на руските енергийни ходове, но такъв план липсва. Според него решението дали да се прави Южен Поток няма да бъде взето преди 2013-2014 г.

За отбелязване е също, че Бхала Рева дава относително високо ниво на доверие на своя източник: 2 степени от 7. Статутът на доклада е за вътрешна информация между специалистите в компанията, а не за публикация в разпространяваните от Stratfor анализи.


"Русия контролира в много голяма степен украинското вземане на решения. Съвсем малка част от хората там са осведомени. Руснаците не се нуждаят от пряко притежаване на енергийния сектор, за да имат влиянието, което в момента търсят. Те бяха много добре подготвени за завръщане в Украйна. Това е една добре смазана машина.

Киргизстан беше предимно послание към китайците. Присъствието на Китай в „Становете" е голям въпрос в момента, и руснаците трябва да държат Китай в рамките на допустимото. Китай носи пари и инфраструктура, но когато се говори с режимите в тези страни, те не се чувстват така комфортно в отношенията си с китайците, както с руснаците. Те познават руснаците - Русия е един език по подразбиране, те знаят с кого работят и т.н. Китайците са на съвсем различно ниво. Тези режими са много параноични ... ако се вгледате в линията на наследниците в Казахстан, Узбекистан - всички са дъщерни. Тези правителства търсят сигурност, и това е с което Русия има надмощие над Китай.

Русия е в банкрут, с изключение на добивната промишленост. Те имат нефт, газ, минно дело, и т.н., но това не е развита икономика. Те не са в добра форма и има сериозна мисъл във връзка плана за модернизация. Голямата заплаха за Русия в момента не идва от Запад – тя идва от изток (Китай) и от юг (исляма). Руснаците демонстрират някакво сътрудничество със САЩ по отношение на Иран, но не са направили нищо, а и не им трябва. Това е стратегия с малък риск. Те не губят нищо.

Нямам вяра в енергийната сделка на Турция с Азербайджан за Шах Дениз. Забележително е до каква степен Азербайджан е под руско влияние. Те мислят за своето оцеляване. Азербайджанците не могат да постигнат съгласие за окончателна сделка за Шах Дениз II. Наскоро, когато бях в Баку, те ми показаха 3-D (триизмерната) топографска карта на Армения, Азербайджан, Нагорни Карабах. Може много ясно да се види, че в момента когато (и ако) арменците преминат с руска подкрепа, това ще бъде правият път за Баку. Руснаците са им казали по време на войната в Грузия, че Грузия може да бъде само първата спирка ... Доста пряка заплаха. Азербайджанците са ужасно уплашени от това. Разликата между сега и когато се появи BTC (газопроводът Baku–Tbilisi–Ceyhan б.ред.) е, че САЩ всъщност бяха тогава там, със стратегия. А точно сега САЩ ги няма в тази игра. Дори европейците са изключени. Азербайджан, Грузия, Украйна нямат към кого друг да се обърнат. Русия трябва само да се отплати на достатъчно хора или да направи ход в определен анклав на Грузия за да затвори BTC. Азербайджан не може да се върти само на Запад ... още веднъж - това е въпрос на оцеляване.

Беларус ще се подчини на руските искания. Лукашенко знае, че няма друг избор. В противен случай ще загуби 50 на сто от приходите си, и той го знае. Той е неудобство за руснаците, но не получава помощ от никъде другаде. Дори и европейците го упрекват.

Руснаците са много параноични когато стане дума за енергийните планове в Европа. Сечин непрекъснато ме пита какъв е тайният план, какви заговори правят европейците и т.н. Казвам им, че няма таен план. Иска ми се да имаше, но наистина няма.

Решението за изграждането на Южен поток не се очаква преди 2013-2014 г, след като се завърши Северен поток. За момента, Северен поток е на път да приключи по план, но е в противовес с енергийната стратегия на Русия за избягване на транзитните държави. Руснаците не са доволни от назначаването ми за ядрената поръчка. Те мислят, че съм настроен анти-руски. Офертата е между Росатом, Арева и Уестингхаус (Westinghouse). (Коментар на Рева: Източникът ни се срещна с Westinghouse ден преди нашата среща). Две компании не могат да кандидатстват съвместно - това би било нарушаване на правилата на търга на този етап. Ако Росатом и Westinghouse се опитат да направят това заради сътрудничеството между САЩ и Русия, тогава Арева ще спечели по подразбиране."Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.18