ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Новини

13 Май 12, 18:31
Злато за 1 трилион 154 милирарда долара е изнесено от България за година само от едно находище.
Ето какво вършат транснационалните компании у нас. Ето защо сме така бедни. Но някои вече почнаха да протестират. Някои почнаха да се осъзнават.
Рудата е преработена в Намибия, а за него канадският концесионер е платил на страната ни $6 млн.
Проф. д-р Вълко Гергелчев обяснява, че данните са за мината в Челопеч, за 2010 г. Добивът се увеличил, но таксата остава минимална. Подобни са цифрите за останалите мини из страната.
В последните години златни залежи у нас бяха доказани край Варна, в Източните Родопи, Трънско, край Ямбол, Западния Балкан, Средна гора. В годините на комунизма се считало, че рудите са с ниско съдържание, но се оказало, и е в тон от Маджарово се вадят до 40 гр. метал, а в Спахиево - 100 гр. За сравнение дори 10 гр/т се считат за голямо съдържание.
Проф. Гергелчев, считан за най-големия спец по златни залежи, смята че у нас те са 20 000 т, а запасите 500-600 т. Залежите за разлика от запасите са доказани, но не са проучени със сондажи. Гергелчев е категоричен, че в недрата на България лежи благороден метал за $1 трилион!
България е една от най-богатите страни в Европа на полезни изкопаеми, но въпреки това е единствената, която няма Национална геоложка служба. Според учените това е умишлено, за да могат правителствата да договарят ниски такси и да си затварят очите какво се изнася зад граница.
Тайни
«Концесионните такси в България са ужасяващо ниски и са едноцифрено число. Това го няма никъде в Европа”, коментира Валентин Николов от БАН. Дава пример с най-големия италиански рудник, който се разработва от испанска компания. Държавата взима от 30 до 51%. «Това е правилно, защото, когато дадеш апартамент под наем не е нормално да го изплатиш за 3-4 години”, добавя ученият.
Не само, че таксите са ниски, но понеже у нас се изнася руден концентрат, а не метал, изобщо не се знае какво има в него. Челопеченският концесионер, според договора плаща само за злато и мед. В рудата обаче има германий, цезий, индий, паладий, галий, платина, които са много по-скъпи. Никой от тях не се декларира, както и олово, цинк, сребро, сяра.

Според Къдринов хората не искат да говорят за проблемите си от страх.

Местни хора от Крумовград в понеделник ще обжалват пред Върховен административен съд друг концесионен договор за добив на злато за региона. Въпреки че фирмата обещава откриването на 220 работни места, активистите смятат, че условията са недопустими - за 9 години да бъде добито злато за 2 млрд. евро, а отчисленията за държавата да са 50-60 млн. Те се опасяват и от отравяне на водите, вследствие на добива.
Челопеченци пък се жалват, че къщи са се напукали от взривовете в рудника. Кметът Алекси Кесяков обаче през целия ден бе зает, за да отговори на въпросите на РЕПУБЛИКА относно проблемите на хората.
Според Васил Къдринов, лидер на една от организациите, борещи се срещу минните замърсявания, хората в общините, където се добива злато са наплашени да не изгубят работата си и затова предпочитат да мълчат...

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

13.7215