ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Анализи

29 Май 12, 20:36
Активистите на „Окупирай”: Единственият начин да се справим с глобалния враг е чрез глобално движение!
Движението „Окупирай” обедини стотици хиляди души по цял свят, борещи се срещу социалното и икономическото неравенство. В своето предаване „Светът утре” Джулиан Асанж се срещна с известни активисти, които разясниха механизмите на глобалното съпротивителното движение. По думите им, колективните усилия на хората днес са насочени срещу световните институции.
Огромното неравенство между големите финансови институции и останалите 99% доведе до финансовата криза, която разкри сериозните проблеми на сегашната система. Според Дейвид Грийбър от „Окупирай Ню Йорк”, „бунтът винаги е в името на демокрацията”. „В момента съществува наистина ефективна световна бюрокрация, която бе създадена чрез идеологията на „свободния” пазар, която уж трябваше да се бори срещу нея, срещу бюрокрацията. На практика обаче се получава точно обратното”, подчерта той.

Аарън Питърс от „Окупирай Лондон” допълни, че социалните движения са винаги в резултат на „недоволството” и днешните събития биха били невъзможни, ако нямаше световна финансова криза. Според активиста, движението се е появило в правилния момент, когато на преден план е излязла спешната нужда от обединение и защита на икономическите и социалните права на мнозинството. „Съществува усещането, че врагът става все по-глобален и единственият начин да се справим с него е, чрез глобално движение”, подчертава Грийбър.

Въпреки че икономическото и социалното неравенство са се превърнали в основни каузи за движението „Окупирай”, Алекса О’Брайън от „Окупирай Ню Йорк” и „Деня на гнева” подчерта, че не става въпрос единствено за световната финансова криза. Според нея, глобалните политически кризи също генерират социално недоволство, тъй като международните„институции вече не функционират”.

Според Аарън Питърс, политическият провал е световен феномен. „Днес ние виждаме, че резултатите от обществените политики не се случват на национално ниво и че тези, които диктуват положението, не са политиците в националните парламенти. Тези, които наистина диктуват политиката, не отговарят пред никого за действията си. Най-малкото, не са демократично избрани представители”, обясни той.

Въпреки че „Окупирай” се зароди в Съединените щати, активистите са сигурни, че предпоставките за създаването на движението могат да се проследят още от избухването на Арабската пролет и вълненията в Европа. „Глобалното движение започна в Тунис, премина през Средиземноморието – Гърция и Испания. Така че това на практика е същото движение, което удари Америка. Нищо друго не плаши американското правителство толкова много, колкото заплахата от това демокрацията да настъпи в Съединените щати”, шегува се Грийбър.

Важен елемент за успеха на движението „Окупирай”, според активистите, е колективният характер на международния протест, както и това, че движението се е родило благодарение на солидарността и съвместните усилия на много ентусиасти в целия свят.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1108