ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Анализи

12 Декември 12, 10:41
Американското разузнаване: Светът е на прага на безпрецедентни промени
Най-вероятният песимистичен сценарий до 2030 г. се характеризира с нарастване на риска от вътрешни конфликти и оттегляне на САЩ от глобалната сцена
Експлозивно нарастване на неравенството, както между отделните страни, така и на национално ниво, ще доведе до социално напрежение и хаос. В същото време САЩ ще престанат да изпълняват ролята на глобален полицай. Това е най-негативният сценарий за следващите 15-20 години на американското разузнаване, публикуван в доклада "Global Trends 2030: Alternative Worlds" на National Intelligence Council.

Новите технологии, изчерпването на природните ресурси и рязкото нарастване на световното население ще променят глобалния баланс на силите и ще доведат до радикални политически и икономически промени с безпрецедентна за съвременната история скорост, се посочва в 160-страничния документ.

Анализаторите предупреждават за четири „мега тенденции“, които ще трансформират света в средносрочен план.

Това са залезът на САЩ като доминиращ глобален лидер, нарастващото влияние на средната класа, забавянето на икономическия растеж в страните със застаряващо население и недостигът на питейна вода, храна и енергийни суровини.

„Намираме се на критичен кръстопът в човешката история, който може да ни отведе до рязко контрастиращи сценарии за бъдещето“, коментира Кристофър Коуджъм, председател на National Intelligence Council (NIC).

Най-вероятният песимистичен сценарий до 2030 г. се характеризира с нарастване на риска от вътрешни конфликти в редица страни, отдръпването на САЩ от глобалната сцена и забавянето на процеса на глобализация.

Най-вероятният оптимистичен сценарий пък е за свят, в който Китай и САЩ си сътрудничат в редица сфери, което води до по-широка глобална интеграция.

Според друг позитивен сценарий новите технологии помагат на неправителствени организации и групи да поемат водеща роля при решаването на глобалните предизвикателства.

Докато развитието на технологиите, миграциите и войните са определяли промените в по-ранните епохи от историята, това което ще характеризира следващите 25 години е безпрецедентното ускоряване на глобалните процеси, катализирани от 7 „тектонични размествания“, казва Матю Бъроус от NIC.

Тези фактори са увеличаващата се тежест на средната класа, все по-широкият достъп до нови технологии (включително оръжия за масово унищожение), изместването на икономическата мощ към Азия, застаряването на населението, урбанизацията, нарастващото търсене на питейна вода и храна, както и постигането на енергийна независимост в САЩ.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1525