ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Новини

19 Декември 12, 11:39
$16 млрд. ”мръсни пари” изтекли от страната към офшорки
Средно на година по 1,585 милиарда долара незаконни пари са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, считани за данъчен рай.
Това става ясно от доклад на американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити, предаде БГНЕС.
Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи, без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие или проституция.

Основната част от средствата идват от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки - по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1,166 млрд. долара незаконни пари само от тези сделки.

Във вторник бе разпространен доклад за незаконно придобити средства, които изтичат от развиващите се икономики. Той обхваща общо 143 държави. Останалите няколко десетки, предимно развити икономики не попадат в него, защото при тях няма отлив на такива средства.

Логика, братче Авторите на доклада предупреждават, че изчисленията им са доста консервативни и реалните суми всъщност са вероятно много по-големи. Според тях около 80% от тези средства са формирани чрез счетоводни манипулации, неплатени мита, "кухи" фирми, изкуствено завишени цени и особено от слаб контрол на това какво се случва с ценообразуването по веригата фирми на голям холдинг или международна корпорация. Така не е задължително „черните пари" да са от корупция или укрити доходи, а може да са от източени към офшорни сметки средства още по веригата преди една стока или услуга да е реализирана в България.

Рекордьор по изтичане на незаконни средства в разглеждания период е Китай с 2,74 трилиона долара за десет години. Следват Мексико и Малайзия съответно с 476 милиарда долара и 285 милиарда долара. Русия е пета със $152 млрд.
България е поставена на 38-о място след Гватемала и Аржентина и преди Хърватия и Конго. Черна гора е на 50-то място, а Румъния - на 55-то. Турция е на 25-то място в класацията с 2,8 млрд. долара.

Явно тази практика продължава, защото не се усеща такива пари да са влезли в икономиката ни в последните години... Изводът е, че проблемът не е в тази или онази партия, а в политическата ни класа изобщо!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.2537