ПОВЕРИТЕЛНО - отвори очи...

 

НАЧАЛО
Актуално
5.8 по Рихтер безумие
Терористичен АД
За България
Велики Българи
11 Септември 2001
USA Измама
Капитализъм
Тайната на водата
Здравеопазване ли?!
Нов световен ред
Тайни общества
Zeitgeist movie
Chemtrails/HAARP
Цивилизации...
Извънземни
Dulce Book
Никола Тесла
Адолф Хитлер
проф. Мулдашев!
Ционските Мъдреци
Секретни бази...
СВРЪХ СЕКРЕТНО
( Ф И Л М И )


ДА ИЗЧИСТИМ БТВ КАКВО НИ ГОТВЯТ? Ромско интегриране Пишете ми

Актуално / Анализи

12 Ноември 13, 15:43
И комар не може да прехвръкне през преградата на гръцко-турската граница!
За разлика от нашата която прилича на разграден и изоставен селски двор! СРАМ!
Беше малко след полунощ, валеше като из ведро, когато от реката се чуха викове за помощ на английски. Граничарите, които патрулираха по наводнения бряг на Марица при село Мандра до Дидимотихо по това време осветиха с прожектори водата и видяха хора, увиснали по дърветата, да викат и да им махат. Рискувайки и самите те да бъдат повлечени от прииждащите води, те помогнаха на хората, общо 9 души, да излязат на сушата. Десетият, едно седемгодишно момченце, беше потънало във водите.

Както обясниха по-късно на полицаите, турци-трафиканти ги качили на една пластмасова лодка и ги блъснали в реката, за да гребат сами и да минат на гръцка територия. Лодката обаче се счупила и за да не бъдат повлечени от придошлата река, били принудени да се качат по дърветата.

Епизоди като този-случил се неотдавна, преди бяха ежедневие. Сега обаче се случват все по-рядко. Операцията по предотвратяването на потоци нелегални емигранти през доскоро „хартиените” за трафикантите стени на гръцко-турската сухоземна граница носи названието „Щит”. Тя е в сила от август и както изглежда дава резултати.

Само 45 ареста

По данните на гръцката полиция ако през юли 2012, тоест преди началото на плана, в областта на Орестиада са извършени 6000 ареста, то през януари 2013 арестите са само 45. Присъствието на оспорваната желязна преграда с дължина 12,5 км. по сухопътната граница между двете страни на практика затвори най-важния през последните години път за прекарване на нелегални емигранти. „И муха не може да мине през защитената от преградата област” твърди областният директор на полицията Георгиос Саламангас, подчертавайки, че „областта обърна нова страница в разрешаването на проблема с нелегалната емиграция”.Денонощно термичните камери, разположени на пилони наблюдават граничната линия, предавайки в действително време картина в оперативния център на полицията.

Двойно облекчение

„Облекчени сме, преградата функционира, резултатите са положителни” подчертава заместник-областният управител Гого Николау. Облекчени са обаче и ...турците. Според репортаж на англоезичния вестник Hurriyet Daily News, земеделци, жители на селата Караагач и Бошнакьой, които се намират близо до границата, са доволни и смятат, че селата им вече няма да са отправни точки за големи групи емигранти. „За нас преградата е добра новина, това може би ще откаже емигрантите, които тъпчат нивите и предизвикват щети за хиляди лири. Всяка вечер 20-30 души минават границата през селото ни и унищожават насажденията. И като че не ни стига това, а нашият район придоби лоша слава” казват селяните.

Пролетта ще е решаваща

Строежът на преградата освобождава значителни полицейски сили - човешки и в техника. Около 2000 полицаи бяха разположени по дължината на границата досега, а техниката сега ще подсили бреговата линия на Марица от Дидимотихо до делтата. „Битката се пренесе в реката и трябва да кажа, че върви добре” заявява оптимистично един офицер от полицията.”Функционирането на преградата и засиленото присъствие на силите ни в останалата част на границата изпращат послание към трафикантите, а и към емигрантските потоци, че Марица вече не може да бъде премината”. Остава разбира се този оптимизъм да се потвърди и това ще стане ясно през пролетта, когато водите на реката ще се оттеглят а както признава Саламангас, делтата на Марица е една сложна и трудна област.

Във всеки случай желязната преграда, която беше толкова оспорвана от различни страни както в Гърция, така и в Европейския съюз за нейната целесъобразност и резултатност изглежда, че за момента е силно оръжие в битката за пресичане на нелегалната емиграция в една област, която традиционно е от най-важните входове на емигранти от Африка и Азия към Европа. А дали ще се засили емиграцията през Егейско море-това вече е друг въпрос.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1493